Sfeer creëren met een paneeldeur

Weet jij precies wat een paneeldeur is, waar ze oorspronkelijk vandaan komt en hoe jij in je interieur een paneeldeur kunt integreren? Eén ding is zeker: met een paneeldeur creëer je een gezellige sfeer in je woning. Wat zijn nu precies de kenmerken van een paneeldeur en welke soorten bestaan er zoal? Wij lichten hier alvast een tipje van de sluier over deze toch wel bijzondere deuren. Doe hier inspiratie op voor jouw woning!

Kenmerken van een paneeldeur

Een paneeldeur bestaat, zoals het woord het zegt, uit panelen. Maar daarmee is niet alles gezegd. In principe bestaat dit type deuren uit een buitenste kader waarbinnen panelen zijn gemonteerd. De panelen zijn dunner dan het kader. Omdat de volledige oppervlakte van de deur te groot is voor één paneel, wordt de deur vaak nog eens in twee of meerdere vakken ingedeeld, waarbinnen telkens een paneel verwerkt wordt. Vaak zie je ook een glaspartij in de plaats van een paneel. Dit glas kan volledig transparant, mat of in reliëf zijn. Bij de chiquere deuren zie je ook glas-in-lood.

Waar komen deze deuren oorspronkelijk vandaan?

In de jaren ’20 van vorige eeuw ontstond de Nieuwe Stijl of ook Art Deco genoemd. Deze stijl was gekenmerkt door strakke vormen en bleef tientallen jaren populair. Als je in een huis woont uit die periode en je hebt het geluk dat het huis origineel is gebleven, heb je waarschijnlijk deze deuren sowieso. Er worden echter ook heel wat van deze huizen opgeknapt waarbij men voor andere (modernere) deuren kiest. De deuren komen op de markt en je kunt ze zonder problemen tweedehands aankopen. Maar juist omdat ze zo populair zijn, zijn hedendaagse ontwerpers ook dit type van deuren gaan maken. Je vindt ze dus ook nieuw en vaak kun je ze op maat laten maken.

Waarom kiezen voor een paneeldeur

Een strakke deur oogt soms koel. Dit is best wel OK voor een zeer strakke woning waarin alles zeer modern is ingericht. Van zodra je minder moderne woning hebt, kun je voor deze paneeldeuren kiezen. Denk bijvoorbeeld aan een retro interieur of een landelijke woning. Paneeldeuren zijn nooit saai, ze breken de strakke lijnen en vaak zijn het pareltjes op zich. 

Hoe integreer je je paneeldeur in je woning?

Paneeldeuren lenen zich uitstekend om bijvoorbeeld als dubbele deur tussen je woonkamer en je zithoek te installeren. Of denk aan de scheiding tussen je slaapkamer en je badkamer. Vooral als je voor paneeldeuren met glas kiest, krijg je een grote lichtinval in al je kamers. Zet ze vooral in de kijker, ze verdienen het!

Plaats een reactie