Een nieuwe klok uitzoeken

Een klok wordt ook wel uurwerk genoemd en geeft de tijd van de weer. Vroeger werden zonnewijzers gebruikt voor een indicatie van de tijd, daarna is er met enkele methodes het slingeruurwerk ontdekt. Ronde de 10e eeuw is de mechanische klok uitgevonden. Tegenwoordig kom je zoveel soorten klokken tegen als je een winkel binnenstapt of online uitkijkt naar één. Klokken met een heel moderne uitstraling, maar ook antieke klokken die van veel waarde kunnen zijn. Als een klok draagbaar is, dan spreekt men over een horloge.

Hoeveel soorten klokken ken jij wel?

Misschien denk je dat je toch wel aardig een paar soorten klokken kent, omdat je hier en daar verschillende soorten klokken tegenkomt. Wist jij dat er meer dan 15 verschillende soorten klokken bestaan in de wereld? Enkele voorbeelden hiervan zijn stationsklokken, badkamerklokken, digitale klokken, koekoeksklokken, stille klokken, slinger klokken, kalenderklokken, etc.

Tip: Radiogestuurde klok – Zendergestuurde wandklok kopen

Onder de verschillende soorten klokken dat er bestaan, kun je door middel van enkele punten een onderscheidt tussen ze maken. Zo kun je een onderscheid maken in het model (wand-, hang- of staande klok), de vorm, de omvang, de kleur etc. Het belangrijkste onderscheid dat je bij klokken zou kunnen maken is de tijdweergave. Zo heb je bijvoorbeeld digitale klokken en analoge klokken. Bij digitale klokken kun je de tijd heel gemakkelijk aflezen, omdat de tijd digitaal in cijfers wordt weergegeven. Toch zijn digitale klokken niet de nauwkeurigste klokken. Als je op zoek bent naar een klok dat heel erg nauwkeurig is, dan kun je denken aan een atoomklok. Deze klokken worden veel gebruikt in de scheikunde en voor het vaststellen van de tijd bij stations, luchthavens etc. Een analoge klok bestaat uit een minuutwijzer, een uurwijzer en een secondewijzer. De uren (1-12) zijn dan aangegeven door middel van cijfers, symbolen, Romeinse cijfers etc.

Uitgelicht: Romeinse Klok | Grote Collectie Wandklok Romeinse Cijfers

Welke klok past het best?

Voor het inrichten van een ruimte is het wel belangrijk om te weten: om wat voor ruimte het gaat, hoe groot is zo een ruimte, hoe is de ruimte ingericht etc. Als je bijvoorbeeld een kinderkamer aan het inrichten bent, dan is het leuk dat je een klok koopt met een favoriete animatiefiguur van het kind of in een kleur dat terug te vinden is in het interieur ontwerp.  Gaat het bijvoorbeeld om een klok dat geplaatst moet worden in een kantoorruimte, dan is een analoge klok met een moderne en strakke uitstraling misschien een idee. Voor een apotheek zou gekozen kunnen worden voor een digitale klok dat ook gelijk de temperatuur weergeeft.

Plaats een reactie