Zelf leiding repareren in 5 eenvoudige stappen

Zelf een leiding repareren? In vijf eenvoudige stappen heb je dit gedaan. Een vochtige plek op de muur of een plas water op de vloer. De kans is groot dat je te maken hebt met een waterleiding lek. Omdat een lek nooit op het juiste moment komt, wil je het natuurlijk zo snel mogelijk verhelpen. Maar hoe pak je dat aan? Een waterleiding repareren is niet iets wat je elke dag doet, maar met onze hulp moet het lukken.

Stap 1: Zoek de lekkage

Het opsporen van een lek kost veel tijd als je geen professionele apparatuur tot je beschikking hebt. Waterleidingen zijn vaak verborgen achter muren en onder vloeren, dus de bron van het lek is vaak moeilijk te vinden zonder te breken.

Het is echter zeker mogelijk om zelf het lek in de waterleiding te vinden. Daarbij raden we je aan te beginnen met de zichtbare waterleidingen te inspecteren. Ga er met een droge keukenhanddoek langs en kijk of je vocht of roest vindt. Kijk ook altijd verder dan waar de vochtplekken zijn. Water volgt altijd de weg van de minste weerstand, dus de bron hoeft niet altijd in zichtbare vochtplekken te zitten.

Stap 2: Voorkom ernstige waterschade

Heb je het lek in de waterleiding gevonden? Dan is het belangrijk dat je verdere waterschade voorkomt. Draai daarom, voordat je aan de slag gaat met de waterleiding repareren, de hoofdkraan dicht en vang het sijpelende of druppelende water op met emmers of handdoeken.

Water kan aanzienlijke schade aanrichten in huis. Bij een schadeclaim zullen verzekeringsmaatschappijen altijd vragen naar de maatregelen die genomen zijn om de schade te beperken. Doe je dit niet voldoende, dan is er kans dat de schade niet volledig vergoed wordt. Voorkom dus ernstige waterschade en hoge reparatiekosten door onmiddellijk maatregelen te nemen.

Stap 3: Een waterleiding repareren

Als je de juiste kennis en gereedschap hebt, dan kun je de leiding repareren. Heb je dit niet of kun je de bron van het lek niet vinden omdat de kapotte waterleiding in een muur zit? Wacht dan niet te lang en schakel de hulp van een loodgieter in.

Plaats een reactie