Hoe repareert een loodgieter een leiding?

Een loodgieter is een expert op het gebied van een leiding repareren. Op het moment dat je leiding kapot is, dan weet hij altijd raad. Maar hoe repareert een loodgieter een leiding? In dit artikel een paar praktische tips.

Gesprongen waterleiding

Bij een gesprongen waterleiding is het eerste wat je moet doen de hoofdkraan dichtdraaien om de watertoevoer naar het huis af te sluiten. Je vindt de hoofdkraan meestal in de meterkast of in ieder geval in de buurt van de watermeter.

De oorzaak van een gesprongen waterleiding kan verstopping, kalkaanslag, corrosie of invloeden van buitenaf zijn. Om verdere waterschade en waterverspilling te voorkomen is onmiddellijke actie nodig, en het is het beste om zo snel mogelijk een vakman in te schakelen om het voor je te repareren.

Lek detecteren

Een kapotte leiding kan een groot probleem zijn voor elke huiseigenaar. Als een leiding barst, zoek dan onmiddellijk de kraan die de watertoevoer naar de leiding regelt en sluit hem af. Ga dan pas verder met de reparatie.

Reparatie van de waterleiding is dringend nodig om verdere gevolgschade te voorkomen, maar eerst moet de bron van het lek gevonden worden. Met een lekdetectie-onderzoek kan de loodgieter de precieze plaats van het lek bepalen. Nu de bron bekend is, kan de loodgieter het herstelwerk uitvoeren zonder onnodig hak- en breekwerk.

Beschadigde waterleiding

Een waterleiding hoeft niet altijd te lekken om gerepareerd te moeten worden. Beschadigingen door knutselen of per ongeluk stoten kunnen schade en zwakke plekken aan de leiding veroorzaken. Het is raadzaam de leiding te laten repareren, ook als er geen lekkage is.Bij reparatie van de waterleiding verwijdert de loodgieter het beschadigde stuk leiding en vervangt het door een nieuw, zo nodig met nieuwe knel-, pers- of soldeerverbindingen. Als je geen handige, ervaren klusser bent, is het verstandig de reparatie van de waterleiding aan de loodgieter over te laten.

Plaats een reactie