Hoelang gaat een waterleiding mee?

Het is belangrijk om in de gaten te houden hoe oud je waterleidingen zijn en te letten op tekenen dat ze misschien vervangen moeten worden. Een van de ergste dingen die je huis kan overkomen is waterschade die voorkomen had kunnen worden als je maar wist hoe lang leidingen meegaan. Een vraag die je jezelf moet stellen is: hoe lang gaat een waterleiding mee?

Verschillende soorten waterleidingen

Er zijn twee verschillende categorieën leidingen in je huis, die beide een specifieke functie hebben. De eerste categorie leidingen is een toevoerleiding. De naam van deze leidingen spreekt voor zich, want ze leveren water aan de delen van je huis die het nodig hebben. Omdat toevoerleidingen water over je hele huis sturen, moeten ze druk gebruiken om het water goed af te leveren. Deze druk betekent dat deze leidingen nogal wat stress te verduren krijgen.

De tweede categorie waterleidingen zijn afvoerleidingen. Deze leidingen verwijderen het gebruikte water uit je huis. Afvoerleidingen zijn een apart systeem van de aanvoerleidingen, want je wilt niet dat je schone water door dezelfde leiding wordt geleverd als waar je vuile water doorheen wordt gespoeld. Afvoerleidingen gebruiken in wezen de zwaartekracht om het gebruikte water uit het huis te voeren, weg van de toevoer van vers water. Gewoonlijk worden gietijzeren en pvc-leidingen gebruikt voor afvoerleidingen.

Hoe lang gaat een toevoer- of afvoerleiding mee?

Een toevoerleiding van koper gaat ongeveer 50 jaar mee. De levensduur van koper hangt vooral af van de chemische afbraak van het water dat erdoor geleid wordt. Na 50 jaar kan koper gevoelig zijn voor speldenpriklekken en corrosie als de wateropmaak ruw is. Een toevoerleiding van messing kan 40 tot 70 jaar meegaan.

Een afvoerleiding is vaak gemaakt van PVC of gietijzer. Een afvoerleiding van PVC gaat minstens 60 jaar mee. Gietijzeren afvoerleidingen gaan meestal 75 tot 100 jaar mee, dus de kans is klein dat je ze in je huis zult moeten vervangen.

Plaats een reactie