Zonlicht in huis verminderen; wat zijn de opties?

Iedereen heeft weleens last van ongewenst zonlicht in huis. Zeker in de zomermaanden zal je veel zon in je huis hebben. Op warme dagen warmt dit je woning snel op en is het dan ook niet prettig. Gelukkig zijn er tegenwoordig praktische en ook zeer stijlvolle oplossingen om zonlicht in je woning te verminderen. Een aantal opties zetten we voor jou op een rijtje. 

Dupli gordijnen: stijlvol en effectief

Dupli gordijnen zijn in de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Ze staan ook wel bekend als honingraat plisségordijnen. De dupli gordijnen hebben in tegenstelling tot de gewone plisségordijnen een dubbele stof. Daardoor ontstaan zogenaamde luchtkamers in de stof, wat zorgt voor extra isolatie. In de winter zorgt dat ervoor dat je huis extra warm bent en in de zomer heeft het uiteraard het tegenovergestelde effect. Het houdt warmte buiten. En natuurlijk helpt het ook tegen ongewenst zonlicht. Daarin kun je vaak nog een onderscheid maken in de transparantie van de gordijnen. Het is mogelijk om te kiezen voor transparante en lichtdoorlatende varianten. Als jij zonlicht volledig wilt buiten houden, kun je het best kiezen voor een verduisterende stof. Deze is licht- en zichtdicht. 

Screens: een duurzame oplossing

Een andere moderne manier van zonwering is het screen. Voor het raam worden screendoeken geplaatst. Deze screens werken isolerend en zijn bovendien zonwerend. Ook beschermen ze je kozijnen en het zorgt voor meer privacy. Wanneer je voor speciale screens kiest, kunnen zij de ruimte zelfs verduisteren. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn voor de slaapkamer. Zo houd je al het zonlicht buiten en kun jij tijdens warme zomerochtenden lekker doorslapen. De meeste screens zijn elektrisch en kun je bedienen met een schakelaar of afstandsbediening. Er zijn er ook die je handmatig moet bedienen. Bijkomend voordeel is dat een goede screen erg duurzaam is en je veel energie bespaart. In de winter houdt het immers de kou buiten, waardoor je minder hoeft te verwarmen en in de zomer blijft het koeler, waardoor je minder snel een airco nodig hebt. Dat is dus ook voordelig voor je portemonnee. 

Shutters: de trend van dit moment

Ze zijn ongelofelijk populair en ook nog eens ideaal om de zon uit je huis te weren; shutters. Deze raambekleding is zeer functioneel en ziet er ook nog eens trendy en stijlvol uit. Je houdt zonlicht buiten de woning en zorgt ook meteen voor voldoende privacy in huis. Ideaal aan shutters is ook dat je de lamellen kunt kantelen. Zo kun je ze in elke stand zetten, ook wanneer de zon hoger of lager staat. De shutter houdt het zonlicht altijd buiten. Uiteraard kunnen ze ook geheel open worden gezet, wanneer je juist wat licht in je kamer wilt. Met shutters kun je alle kanten op. 

Zonwering laten plaatsen

Voor al deze zonwering geldt dat het lastig kan zijn om het zelf te plaatsen. Als je de zonwering bij een professioneel bedrijf aanschaft, kan deze ze ook voor je plaatsen. Je bent er dan van verzekerd dat ze op de juiste manier worden geplaatst en dat je er optimaal van kunt genieten.

Plaats een reactie