Zo dek je je kersttafel voor het kerstdiner

Wil jij dit jaar helemaal uitpakken tijdens het kerstdiner? Dan hoort daar ook een mooi aangeklede tafel bij. In dit artikel vertel ik je wat je nodig hebt om je tafel het pronkstuk van de avond te maken. 

Wat heb je nodig?

Wanneer je je tafel gaat dekken heb je altijd een aantal dingen standaard nodig. Zo heb je natuurlijk borden nodig, maar ook bestek en glazen. En dat is nog maar het begin. Bij een kerstdiner komt nog veel meer kijken. 

Tafelkleed

Een tafelkleed is de basis van je tafel, vandaar dat ik deze ook als eerste noem. Met een tafelkleed kun je ook meteen de sfeer bepalen die je wilt neerzetten. Zo kun je een kerst tafelkleed kopen die rood is, als rood je kleur is voor deze kerst. Je kunt natuurlijk ook een neutraal tafelkleed gebruiken en de kleur pas in de rest van de dekking terug laten komen. Naast een tafelkleed kan het leuk zijn om ook gebruik te maken van één of meerdere tafelloper(s). Zo kun je één lange tafelloper over de lengte van de tafel neerleggen. Je kunt ook twee kleinere tafellopers over de breedte neerleggen en deze tegelijkertijd gebruiken als een soort placemat. Over placemats gesproken, ook die kun je nu neerleggen op je kersttafel, evenals je servetten. Ben je geen ster in het vouwen van servetten? Koop dan servetringen, zo liggen je servetten er altijd stijlvol bij.  

Servies

Wanneer je het textiel hebt neergelegd, is het tijd voor het servies. Heb je meerdere gangen tijdens je kerstdiner, zorg dan dat je voor iedere gang het juiste servies neerzet. Start je met een soep en is je hoofdgerecht een vleesgerecht? Leg dan eerst een groter plat bord neer met daarop een soepkom. Zorg dat je ook goed en genoeg bestek neerlegt voor iedere gang en dat je deze op de juiste manier (van buiten naar binnen) neerlegt. Ook de glazen hebben een volgorde van buiten naar binnen, waarbij je begint bij de buitenste. Vergeet ook niet om naast de wijnglazen een glaasje water neer te zetten. 

Accessoires

Nu de basis van je kerstdiner ligt, wordt het tijd om de tafel verder aan te kleden. Hiermee creëer je echt dat kerstige sfeertje. Zet een aantal kaarsen op tafel, of leg een kleinigheidje op het bord van je gasten. Ook bloemstukken of guirlandes kunnen leuk zijn voor op tafel. 

Maak het één geheel

Wanneer je de tafel voor kerst aan het dekken bent, wil je dat het een mooi geheel wordt. Hiervoor is het belangrijk dat je in ieder geval op let bij de keuze van je borden, bestek en glazen. Het is het mooiste als dit allemaal matcht met elkaar. Dek je de tafel voor 4? Gebruik dan 4 dezelfde soort borden. Daarnaast kun je een bepaald kleurenpalet toepassen op je tafel om een stijl neer te zetten. Zo kun je gaan voor een rustige uitstraling met lichte kleuren en natuurlijke elementen, maar ook voor de traditionele kerstkleuren rood en groen. Alles is mogelijk, zolang jij het maar mooi vindt.

Plaats een reactie