Het voordeel van een sedumdak

Tegenwoordig zien we steeds meer grote groene daken in de grote steden en dat is niet voor niets. Steeds meer mensen zijn zich ervan bewust dat het aandringen van planten op het dak diverse voordelen biedt. Voor de woningeigenaars zelf en voor de leefomgeving. We vertellen je graag waarom het interessant is om een groen dak te creëren en hoe je dat moet aanpakken.

Waarom een groen dak met sedumplanten?

Er zijn diverse redenen te bedenken waarom het interessant is om een dak groen te maken. Allereerst heeft het een isolerende werking. Hierdoor hoef je minder te stoken en verliest het huis minder energie. Naast een isolerende werking voor warmte heeft het ook een geluidsisolerende werking. Als dat nog niet genoeg is wordt ook nog het regenwater beter opgevangen en verspreid. Waardoor het minder vaak voorkomt dat je tuin helemaal blank staat. Daarnaast investeer je in een groenere leefomgeving. Als iedereen zijn of haar dak groen maakt dan ziet het er niet alleen een stuk natuurlijker uit, de luchtkwaliteit zal er ook door verbeteren.

Sedum dak met zonnepanelen creëren

Naast je dak groen maken kan je er ook voor kiezen om het nog een stukje groener te maken met o.a. sedumpluggen. En dan niet te letterlijk maar figuurlijk. Met zonnepanelen wek jij je eigen stroom op en zorg je daarmee ook voor een betere wereld. Het is mogelijk om in combinatie met sedumdaken het dak ook gelijk te voorzien van zonnepanelen waar je de komende 10 jaar of langer weer mee vooruit kunt. Dit werkt het beste als je woning beschikt over een schuin dak. Als dat niet het geval is is het wellicht mogelijk om de zonnepanelen op een schuine manier te plaatsen. 

Zelf doen of uitbesteden?

Er zijn mensen die ervoor kiezen om dit klusje uit te besteden maar het is eigenlijk niet heel moeilijk. Het is ook niet een grote klus en daarom is een sedumdak maken prima zelf te doen. Daarvoor heb je natuurlijk wel de juiste gereedschappen en materialen nodig. Als je dat eenmaal in huis hebt is het mogelijk om binnen een dag je dak helemaal groen te maken met sedumplanten. Kies je ervoor om ook tegelijkertijd zonnepanelen aan te brengen? Dan gaat het wat langer duren.

Plaats een reactie