Erfafscheiding, dat hoeft niet saai te zijn

Wanneer je denkt aan erfafscheiding, zie je waarschijnlijk al heel snel de standaard houten schuttingen voor je. Dit is niet de enige manier om de erven van je buren en jou van elkaar te scheiden. In dit artikel omschrijf ik drie soorten erfafscheiding waarmee het een echte eyecatcher in je tuin wordt. (Overleg natuurlijk wel met je buren, want zij moeten het ook mooi vinden) 

Natuurlijk en groen

Een natuurlijke erfafscheiding is vaak een groene scheiding gemaakt van planten. Hierbij kun je denken aan een coniferenhaag tussen jouw tuin en die van je buren. Het staat prachtig, maar er zijn wel wat dingen waar je over na moet denken. Een groene scheiding groeit en vergt daardoor onderhoud. Denk dus goed na of jij de haag kan en wil onderhouden (hetzelfde geldt voor je buren uiteraard). Daarnaast zijn er hagen die in de winter hun blad verliezen, maar ook hagen die wintergroen zijn. Houd hier tijdens het maken van je keuze rekening mee. Het kan namelijk zo zijn dat je de hele winter dus ook in de tuin van je buren kunt kijken, en zij bij jou.   

Steen en beton 

Als je denkt aan een stenen erfafscheiding hoef je echt niet gelijk te denken aan een betonnen muur van een paar meter hoog. Ik kan me voorstellen dat dat best een benauwend gevoel geeft, maar als je het mooi vindt dan kan het natuurlijk wel. Er zijn tegenwoordig meerdere manieren om met steen een bijzondere erfafscheiding te maken. Zo kun je voor een schutting kiezen waarbij de onderkant beton(look) is en de bovenkant wel uit houten planken bestaat. Dit maakt de schutting net wat specialer dan een standaard houten schutting. Ook kun je kiezen voor een schanskorf schutting. Dit is een soort kooi waar allerlei soorten stenen in kunnen. Doordat er stenen in zitten kijk je niet zomaar meer bij de buren in de tuin, maar je hebt toch een natuurlijk ogende afscheiding.

Hout, maar dan anders

Wil je toch een houten scheiding? Of gaan je buren niet mee in de plannen om de schutting compleet te vernieuwen? Dan kun je ook met een houten schutting genoeg dingen doen om hem bijzonder te maken. Denk er bijvoorbeeld eens aan om de schutting een ander kleurtje te geven. Dit kun je gewoon doen met schuttingverf, maar is wel even een werkje. Ook kun je ervoor kiezen om bepaalde stukken schutting te vervangen voor gaas of staal. Hier kun je dan vervolgens bijvoorbeeld klimop in laten groeien, zodat je toch wat afwisseling hebt. 

Plaats een reactie