Hoe leg je een epoxyvloer?

Vloeren komen in allerlei soorten en maten. Houten vloeren, betonvloeren en dus ook gietvloeren. Het leggen van zo’n epoxyvloer is een klusje dat een kennersoog vereist, omdat deze vloer het nodig heeft om zo strak en netjes mogelijk gegoten te zijn. Immers; je zal er als het goed is nog vele jaren tegenaan moeten kijken en dan is het fijn dat de vloer er superstrak in ligt. Elke oneffenheid zal je nog lang achtervolgen.


Het voorbereiden van de ondervloer

Voordat er ook maar een druppel gelegd wordt, wordt de ondervloer gecontroleerd. Vaak is deze ondervloer niet volledig egaal en zit er nog het nodige vuil, waardoor de vloer eerst geprepareerd moet worden. De ondervloer wordt dan egaal gemaakt, schoongemaakt en vetvrij gemaakt, zodat er daarna een snaarstrakke epoxy vloer in gegoten kan worden. Dat prepareren van de ondervloer kan handmatig gebeuren, maar ook machinaal. Soms moet de ondervloer opgeruwd worden, zodat hij geschikt is voor de volgende stap.

Het aanbrengen van primer

Als de ondervloer eenmaal helemaal naar tevredenheid is geprepareerd, kan de volgende stap worden gezet. Die bestaat uit het aanbrengen van de primer. Primer zorgt ervoor dat de uiteindelijke epoxyvloer niet de vloer trekt, maar is ook cruciaal voor de hechting van de vloer aan de ondervloer. Door het aanbrengen van de primer, zit de vloer straks perfect op zijn plek en is hij beschermd tegen vocht dat van onderuit in de vloer kan trekken.

Het aanbrengen van de schraplaag

De derde stap is het aanbrengen van een schraplaag. Deze laag werkt de laatste oneffenheden op de ondervloer weg en zorgt ervoor dat de vloer elastisch wordt. Een goede schraplaag zorgt voor een perfect egale ondergrond, waar straks een fraaie vloer op gegoten kan worden. Mochten er na het drogen, dat zo’n achttien uur duurt, nog oneffenheden te zien zijn, dan worden deze handmatig geschuurd, totdat je een spiegelgladde, volledig egale ondervloer hebt en je over kan gaan tot de vierde stap.

Het gieten van de vloer
Het leggen van de gietvloer is natuurlijk een bevredigende stap; het markeert het einde van al het voorbereidende werk en dit is natuurlijk uiteindelijk waar je het allemaal voor doet. Voorafgaand heb je natuurlijk de kleur van de vloer gekozen en vervolgens wordt de vloer handmatig gegoten. Dit gebeurt van buiten naar binnen en gebeurt met grote zorg, omdat de gietvloer een heel groot deel van het uiterlijk van je kamer bepaalt. 

Het aanbrengen van een beschermende laag

De laatste stap is het aanbrengen van een beschermende laag. Deze transparante lak geeft een zijdematte glans en maakt de vloer helemaal af. Na verloop van tijd kan je ervoor kiezen om deze laag opnieuw aan te brengen, om de vloer als nieuw te laten lijken. Deze vorm van onderhoud is een stuk minder arbeidsintensief dan het leggen van de vloer, maar je zal natuurlijk wel even het huis leeg moeten halen om de lak volledig te kunnen aanbrengen.

Plaats een reactie