Alles wat je moet weten over het kappen van bomen

Staat de boom in jouw tuin je flink in de weg of heb je het idee dat hij een ziekte onder de leden heeft? En wil je hem daarom het liefst meteen kappen? Wacht daar nog maar even mee. Het is namelijk eerst belangrijk dat je weet wat de beste manier is om de boom te kappen en er zijn ook bepaalde aspecten die je niet moet vergeten als je zo’n groot object naar beneden wilt halen. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over het kappen van de bomen in je eigen tuin, zodat je goed voorbereid bent. 

Waarom bomen kappen?

Bomen kappen kan verschillende redenen hebben. Zo kan de boom bijvoorbeeld een ziekte onder de leden hebben, waardoor deze niet meer verder kan groeien. Dan kan het soms beter zijn om de boom te kappen. Daarnaast kan de boom ook een gevaar vormen voor de omgeving, waardoor het noodzakelijk is om de boom te kappen. Dit kan bijvoorbeeld ook gebeuren als de boom te oud is geworden en een grote kans heeft om om te vallen bij flinke wind. Uiteraard is het ook een reden om de boom te kappen als jij een andere plan hebt voor de locatie van de boom en dit echt niet op een andere plek kan. Indien het om een gezonde boom gaat, heeft verplaatsen altijd de voorkeur. Wil je dit niet of is dit niet mogelijk? Dan zit er niets anders op dan de boom te verwijderen.

Verschillende manieren om de boom te kappen

Een boom kappen doe je niet zomaar. Het is tenslotte een erg groot, massief object waar voorzichtig mee gehandeld moet worden. Doe je dit niet, dan kan het gevaarlijke situaties opleveren. Er zijn twee manieren waarom een boom gekapt kan worden. De eerste is om de boom (op een veilige manier) in te gaan en bovenaan de beginnen met de takken af te zagen. Zo werk je als het ware van boven naar beneden en deel je de boom in kleine stukken. Een andere manier is om de boom met een vrije val te kappen. Hierbij is het echt van groot belang dat je genoeg vrije ruimte om de boom heen hebt zodat deze kan vallen. Daarnaast is het van belang dat dit op een beheersbare manier gebeurt, zodat er geen gevaarlijke situaties ontstaan. 

Dit moet je niet vergeten

Vergeet niet dat je voor het kappen van sommige bomen een kapvergunning nodig hebt. Dit geldt niet voor alle bomen, maar het kan zeker geen kwaad om even na te gaan of dat voor jouw boom geldt. Vraag je geen kapvergunning aan, terwijl dat wel had gemoeten, dan kun je een flinke boete krijgen. Daarnaast is het belangrijk om de beste periode voor het kappen te bepalen. In sommige periodes, zoals tijdens het broedseizoen van de vogels, mag je bepaalde bomen niet kappen. Het laatste punt wat je niet moet vergeten is dat veiligheid altijd voorop staat. Lukt het je niet zelf de boom te kappen? Schakel dan altijd professionele hulp in.

Plaats een reactie