Hoe belangrijk is kleur in huis?

Kleur is een vanzelfsprekend, maar gecompliceerd fenomeen. Kleuradvies en kleurtoepassing is een job voor de kleurstylist. Een huis moet voelen als een warme trui. Lekker behaaglijk, het geeft rust en een uitstraling waardoor je je goed voelt. Je kunt er jezelf zijn en je doet er energie op. In deze hele beleving van een ruimte speelt kleur een belangrijke rol. Met de juiste kleur uit je je creativiteit en levensvreugde, en geef je de omgeving een eigen gezicht.

Veel mensen zijn onzeker over welke kleur ze moeten kiezen. Er is een enorm aanbod, maar kleuren zijn zeer persoonlijk. Neem uw tijd om vele kleuren en kleurcombinaties te bekijken voordat je een keuze maakt. TIP: Verzamel foto’s of plaatjes waar je wat mee hebt. Ansichtkaarten, tijdschriften, Internetsites. Let daarbij op welke kleuren er in voorkomen en zoek naar overeenkomsten. Kijk ook eens in uw kledingkast, ook daar zullen de kleuren van je van houdt waarschijnlijk goed vertegenwoordigd zijn.

Kleurgeheimen

Kleur is emotie, zoek het gevoel dat je aanspreekt en vertrouwt. Deel je mening met huisgenoten en stem het op elkaar af. Het pallet geeft de harmonie en ruimte weer waarin eenieder zichzelf kan vinden.

Lichtinval

Daglicht en het gebruik ervan vraagt om expertise, om een goed samenspel tussen schaduwpartijen en (zon)licht te creëren is het plaatsen van objecten, werkplekken, zitplaatsen van cruciaal belang. Intieme zithoekjes met uitzicht op de tuin of vijver. Werktafel voor het grote venster met optimaal daglicht etc.

  • Perspectief; Belijning of patroon, motief kan in lengterichting meer diepte geven, optisch wordt het vertrek langer. In de verticale belijning geeft het hoogtewerking, maakt het optisch hoger maar smaller. TIP Bekleed 1 muur in een donkere kleur en je zult zien dat er meer diepte werking optreed.
  • Kleurenwaaier; Combineren, experimenteren, inspireren, met de verscheidenheid in kleur- nuances, harmonie of juist contrast, maar ook in effecten als glans, mat, zijdeglans, hoogglans, metalic, voeg je een extra dimensie toe.
  • TIP: van diverse verf leveranciers/fabrikanten zijn testers beschikbaar, probeer voordat je beslist eerst uit op de betreffende plek zodat je bij het juiste licht kan zien wat voor effect het in je interieur geeft.

Plaats een reactie