Verlichting is belangrijk in een woning

Ik heb verlichting eigenlijk altijd een beetje onderschat. Pas sinds ik in mijn huidige huis woon, zie ik de waarde van goede verlichting in. Mijn oude huis had zoveel ramen, daar was weinig extra licht nodig. Een lamp boven de eettafel, een paar lampen boven de zithoek, klaar. Mijn nieuwe woning, een herenhuis uit 1910, is echter een heel ander verhaal.

Glas in lood verlichting

Het woongedeelte bestaat uit een voor- en achterkamer, gescheiden door en-suite glas-in-lood deuren. Aan de achterzijde grenst de kamer aan een kleine serre, tevens voorzien van glas-in-lood deuren. Ook aan de voorkant heb ik glas-in-lood deuren. Al dat glas-in-lood is werkelijk prachtig (het is zelfs 1 van de hoofdredenen waarom we dit huis kochten) maar glas-in-lood heeft wel een paar nadelen. Het eerste nadeel is de isolatie. Hoewel dubbel glas-in-lood mogelijk is, is dat nogal prijzig. Je kunt ook kiezen voor een glazen raam voor- of achter het glas-in-lood, maar dat is uiteindelijk toch iets minder mooi. 

Het tweede nadeel van glas-in-lood is dat het licht tegenhoudt. Aan de voorzijde valt het erg mee, daar is veel extra lichtinval en hebben we het plafond, de houten vloer en de gordijnen bewust wit gehouden. Aan de achterzijde hebben we echter weinig licht van buiten. Bovendien ligt er een fantastische, maar donkere visgraat vloer. Dat zet mij er nu toe meer lichtpunten te installeren.

Wandlamp verlichting

Er zijn helaas niet veel licht opties in deze, relatief kleine achterkamer. Er hangen al twee bijzondere lampion lampen boven de zithoek en daar wil ik de focus graag op houden. Wandlampen lijken de meest logische oplossing. Vroeger was ik niet zo’n fan van wandlampen, maar tegenwoordig heb je zulke mooie opties. Zo ben ik helemaal weg van de Seletti Neon Art wandlampen, die je zelf kan samenstellen. Een andere optie is een staande lamp of vloerlamp, daar vind ik het aanbod veel beter in. Zo biedt VTwonen een prachtig koperen exemplaar in haar webshop aan.

Met iets meer budget heb je een prachtige vloerlamp van Moooi te pakken, onder andere te vinden in de Flinders webwinkel. Vergis je niet: het lijkt misschien een bureaulamp, maar hij is maar liefst 270 cm hoog. Overigens vind ik een koperen Zenza lamp ook nog wel een goede optie, ik ben alleen benieuwd hoeveel verlichting die uiteindelijk aan mijn donkere achterkamer zal geven. Heb jij ideeën voor goede verlichting in mijn huis? Laat het me dan zeker onderaan dit bericht weten!

Plaats een reactie