Babydekbed aanschaffen

Ouders houden ervan om hun kinderen te verwennen en dat geldt al helemaal voor baby’s. Er word van alles en nog wat aangeschaft voor de komst van een nieuw kindje in de familie. Tegenwoordig zijn er zelfs dekbedden voor baby’s. Maar is dit wel zo veilig?

Dekbedden bestaan er al heel lang. Ze werden al sinds de 14 e eeuw gebruikt in het werelddeel Europa. Een dekbed lijkt veel op een deken. Het enige verschil is dat een dekbed gevulde vakken heeft maar een deken heeft dit niet. Heden ten dage worden er ook dekbedden vervaardigd voor baby’s. Verschillende fabrikanten prijzen deze dekbedden aan en beweren dat het veilig is voor de kindjes.

De kenmerken van een babydekbed

Steeds meer mensen schaffen een babydekbed aan voor hun pasgeboren kroost. Het is echter opmerkelijk dat niet alle berichten over het gebruik van een babydekbed positief zijn. Enkele jaren terug werden we nog opgeschrikt door het nieuws dat een baby van 7 maanden kwam te overlijden doordat hij verstikt raakte in zijn dekentje. Deze moeder raad het gebruik van dekentjes of dekbedden voor baby’s dan ook af.

Soms kan een dekbedje de baby ook te warm maken hetgeen erg oncomfortabel is voor zo’n
kindje. Het is goed om in gedachten te houden dat een baby het dekbed niet zelf kan verwijderen wanneer hij of zij het te warm krijgt. Als de ouders van de baby niet in de gaten hebben dat hun baby het te warm heeft is de kans op warmtestuwing groot. Wanneer er sprake is van warmtestuwing of hyperthermie dan houdt dit in dat het lijf van de baby door stuwing vreselijk warm wordt maar de hitte niet kan verdrijven. Dit is levensbedreigend voor de baby.

Wanneer volwassen of kinderen die al wat groter zijn zichzelf toedekken is het niet
ongebruikelijk dat ze ook hun hoofd bedekken. Voor een baby zou dit echter zeer gevaarlijk kunnen zijn daar het de kans op wiegendood vergroot.

Is een speciaal babydekbed aanschaffen een goede keus?

We zien steeds vaker reclame over het aanschaffen van babydekbedden maar dit is eigenlijk heel onverantwoord gezien de gevaren die eerder besproken zijn in dit artikel. Eigenlijk zou het dus heel onverstandig zijn om een babydekbed aan te schaffen voor kinderen onder de twee jaar. Het verwennen van een baby is zeker niet verkeerd maar men moet wel bedacht zijn op de gevaren die bepaalde accessoires met zich mee kunnen brengen. Daarnaast is het heel goed als ouders of verzorgers gaan beseffen dat er geen speciale of dure spullen nodig zijn om het bedje van hun baby veilig te maken en te houden. Ook is het goed om niet zomaar mee te gaan met alle trends maar van tevoren te bedenken wat de gevolgen van een bepaalde beslissing zouden kunnen zijn.

Plaats een reactie