Verschillende typen tuinberegening: dit moet je er over weten

Als we kijken naar beregeningssystemen, dan liggen er veel verschillende opties open. Welke type planten heb je en wat is de grootte van je tuin? Dit zijn één van de punten waar je rekening mee moet houden. Ben jij benieuwd welk beregeningssysteem het beste past bij jouw situatie? Dan is dit artikel iets voor jou!

Oppervlakte beregening 

Oppervlakte beregening is eigenlijk precies hetzelfde als wat je nu al doet, namelijk het grondoppervlakte water geven en in de grond laten intrekken. In de meeste gevallen doe je dit met een tuinslang, wat veel tijd in beslag neemt. Wat je misschien ook niet wist, is dat met oppervlakte beregening het water niet goed genoeg de grond in trekt. De planten kunnen daardoor minder goed tegen droogte en zijn erg afhankelijk van water. Ook wordt bij oppervlakte beregening het water niet gelijkmatig verdeeld, waardoor sommige planten te veel water krijgen en sommige te weinig. Lees hieronder wat wél de juiste manier van beregenen is! 

Beregening met behulp van sproeiers

Een geweldige oplossing voor bovenstaande problemen is een beregeningssysteem met sproeiers. Dit systeem werkt helemaal automatisch en je kunt zelf instellen op welke tijden de tuin wordt besproeid. Bij deze vorm van beregening wordt de tuin opgedeeld in verschillende gebieden, en wordt voor ieder gebied de juiste sproeier ingesteld. Zo zijn er zelfs sproeikoppen die onder de grond verborgen liggen, en alleen tevoorschijn komen op het moment van water geven. 

Druppelirrigatie 

Wat ook een goede (én waterbesparende) optie is, is druppelirrigatie. Bij deze methode wordt water bij de planten gedruppeld door een stelsel van leidingen, slangetjes en druppelaars.Vooral wanneer jouw tuin vol verschillende planten staat die ook nog verschillende hoeveelheden water nodig hebben, is dit een goede keuze. Met druppelirrigatie kun je namelijk de hoeveelheid water aanpassen per plant. Hierbij wordt vooral veel gebruik gemaakt van de druppelslang en zweetslang. Zo krijgen ze precies wat ze nodig hebben!

Gemengde beregening

Tegenwoordig is er van alles mogelijk, zo ook dat je meerdere tuinberegeningssystemen kunt combineren. Zo kun je van beide bovenstaande types profiteren. Stel je bijvoorbeeld voor dat je een uitgestrekte vlakke ruimte, met hier en daar wat bomen én plantenbakken vol planten hebt. Je kunt dan gebruik maken van een sproeisysteem voor het grotere gebied en druppelirrigatie voor de planten en bomen. Slimme beregeningssystemen kunnen het besproeien aanpassen met behulp van regenval, vochtsensoren en weersvoorspelling gegevens voor de dag. Zo kun je altijd besparen!

Plaats een reactie