Last van asbest?

Bijna niets is vervelender, asbest in je dak. Wanneer je huis of schuur voor 1994 is gebouwd, bestaat er een kans dat er asbest in het dak zit. Dit werd namelijk voor die tijd verwerkt in golfplaten, maar ook platte dakleien. Asbest is belangrijk om weg te halen omdat het gevaarlijk is voor de gezondheid. Daarnaast is het ook niet goed voor het milieu. Het is namelijk kankerverwekkend, en hoe ouder het dak, hoe groter de kans dat dit gebeurt. Maar wat moet je eigenlijk doen om te zorgen dat je geen last meer hebt van asbest?

Laat een professional komen

Het probleem van asbest kan een groot probleem worden, wat je niet zomaar zelf kan oplossen. De enige optie is eigenlijk asbest verwijderen. Dit kan je het beste doen wanneer je iemand hebt laten komen om er eens naar te kijken. Advies op maat is namelijk een belangrijk aspect bij deze kwestie. Deze persoon kan je namelijk ook een inzicht geven van de kosten. De kosten kunnen namelijk best wel fiks hoog uitvallen, wanneer je er niet op tijd bij bent. Dan moet je namelijk van alles laten komen om te zorgen dat het verwijderd kan worden. Ook het afvoeren kost veel geld, het huren van een steiger of een bouwlift kost ook redelijk veel geld. Nieuwe golfplaten of dakleien is dan uiteindelijk nog het duurste aan het hele verhaal. Zorg daarom dat je iemand de situatie laat inschatten. Hier heb je uiteindelijk erg veel aan.

Zelf verwijderen?

Alleen wanneer je een klein dak hebt, mag je soms de golfplaten zelf verwijderen. Hier zitten wel strikte eisen aan verbonden, waardoor je eerst goed moet checken of je dit wel zelf mag doen. Ten eerste moet je dan namelijk een melding doen bij de gemeente. Pas wanneer je toestemming hebt gekregen, dan mag je aan de slag met het dak. Hierbij is het ook van belang dat de platen niet kapot of verweerd zijn; dit maakt het risicovol om de asbest te verwijderen. Wel is het van belang dat je je goed inleest en voorbereid wanneer je met deze klus begint.

Aan vervanging toe?

Wanneer je toch bezig gaat met het aanpakken van het dak, kan je soms beter maar meteen ook andere dingen erbij betrekken. Wil je graag de woonkamer of de keuken een stuk uitbouwen? Zorg dan dat je dit tegelijk probeert te doen, zodat je niet twee keer achter elkaar half in een verbouwing moet verkeren. Maak gebruik van de sloopwerken van Revoort, zij kunnen asbest verwijderen en de rest slopen bijvoorbeeld.

Plaats een reactie